ÖZGEÇMİŞİM

Sümbül Yalnızca Yıldırım

Yaşam yolculuğuma üç çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak başladım. Psikolojik danışman olmaya lise döneminde dinlemeyi de en az konuşmak kadar çok sevdiğimi anladığımda karar verdim. Bu kararımın peşinde kitaplar okumaya, filmler izlemeye, insanlar tanımaya başladım. 2006 yılında Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü’ne girdim ve lisans öğrenimimi 2010 yılında tamamladım. 2012-2015 yılları arasında ise aynı bölümde yüksek lisans yaptım ve “Lise Öğrencilerinin Yaşam Doyumlarının Yordayıcıları Olarak Anne-Baba Tutumları ve Duygusal Zeka” isimli tezimi tamamladım. Ardından yine aynı bölümde doktora öğrenimime başladım. “Duygusal İstismar Farkındalığı Psiko-eğitim Programı’nın Üniversite Öğrencileri Romantik İlişkileri Üzerindeki Etkisi” adlı doktora tez sürecimi de 2022 yılında tamamladım.

Akademik eğitimlerimin yanında, psikoterapi süreciyle ilgili aşağıda ayrıntıları belirtilen eğitimleri almış bulunmaktayım. Bu eğitimler sayesinde 2012 yılından beri ailelerle, çiftlerle, yetişkinlerle ve çocuklarla çalışmaktayım. Şu anda bireysel olarak yaptığım çalışmaları grupla psikolojik danışma sürecinde yaparak daha geniş kitlelere faydalı olabilmek adına Psikodrama eğitimime devam etmekteyim. Bütün bu eğitimlerin beni yapmaktan mutlu olduğum işte daha da yetkin hale getirdiğini ve getireceğini düşünüyorum. Diğerlerinin yaşamına eşlik etmek, onlara ayna tutmak ve onların değişimine şahit olmanın yaşamıma anlam kattığını düşünüyorum. Bunu yaparken gelişmeye, öğrenmeye ve profesyonel bakış açımı korumaya özen gösteriyorum. Şu anda çalışmalarımı Sistemik Psikoterapi Enstitüsü’nde yürütüyorum.

Gelişim sürecime katkı sağlayan eğitimlerden bazıları ve eğitim içerikleri aşağıda bulunmaktadır:

  • Sistemik Psikoterapi Eğitimi (2012-2016): Almanya’da bulunan Weinheim Enstitüsü ve Sistemik Terapi Enstitüsü işbirliği ile düzenlenen eğitim kapsamında 760 birimlik (1 birim=45dk) Sistemik Terapisi Eğitimi alınmıştır. Alınan760 birimlik eğitimin içeriği şu şekildedir:
  • Ortalama 300 birimlik teorik eğitim,
  • Ortalama 150 birimlik öz-deneyim,
  • Ortalama 150 birimlik süpervizyon (süpervizyonlar grup halinde ve her bir katılımcının yansıtıcı takımla birlikte en az 2 canlı danışmasını da içermektedir),
  • Müdahale gruplarında meslektaşlarla yapılan ortalama 160 birimlik meslek içi eğitim ve denetleme,
  • Ortalama 200 birimlik Sistemik Terapi seansı yapma
  • 2 oturumluk canlı danışma tecrübesi (bir süpervizör ve 2 meslektaştan oluşan yansıtıcı ekip eşliğinde 2 ayrı danışanla danışma yapma)
  • Yazılı bir tez şeklinde ayrıntılı belgelenmiş bir tedavi programı
  • Psikolojik Travma Temel Eğitimi(2017): Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümü ve Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği işbirliği ile düzenlenen 2 günlük bir eğitimdir. Eğitim Doç. Dr. Cem Ali Gizir tarafından verilmiştir.
  • Kabul ve Kararlılık Terapisi Eğitimi (2018): Deha Gelişim Enstitüsü tarafından düzenlenen ve 2 modülden oluşan eğitim, Dr.Hagen Böser ve Tom Pinkall tarafından verilmiştir.
  • Psikodrama Eğitimi: Abdülkadir Özbek Psikodrama Enstitüsü tarafından düzenlenen bu eğitim hazırlık, temel aşama ve ileri aşama olmak üzere üç aşamadan oluşmaktadır. 2019 yılında 48 birimlik (1 birim=45dakika) hazırlık aşaması tamamlamıştır. 2022 yılında ise 400 birimlik temel aşama eğitimini tamamlamıştır. Şu anda aynı enstitüde Psikodrama İleri Aşama Eğitimi’ne devam etmektedir.
  • Gottman Çift Terapisi Birinci Düzey Eğitimi: Uzun yıllar mutlu çiftlerin ilişkilerinde neleri daha iyi yaptıklarını araştırarak geliştirilen Gottman Çift Terapisi ekolünün birinci düzey eğitimini Psikoloji İstanbul’dan almıştır. Çift Terapisinde bu yöntemin bazı yöntem ve tekniklerinden yararlanmaktadır.
  • Deneyimsel Oyun Terapisi Birinci Düzey Eğitimi: Çocuğun kendini iyileştirme gücünün varlığına inanan bir yaklaşım olan Deneyimsel Oyun Terapisi’nin birinci düzey eğitimlerini Psikoloji İstanbul aracılığı ile Nilüfer Devecigil’den almıştır. Çocuklarla çalışırken bu yöntemi kullanmaktadır.